طرز تهیه برنج – آموزش کامل و مرحلهبهمرحله انواع روشهای پخت برنج
۱. طرز تهیه برنج معمولی (برنج آبکش ایرانی)
مواد لازم برای ۴ نفر:
-
برنج ایرانی: ۳ پیمانه
-
نمک: به میزان لازم
-
آب: به میزان لازم
-
روغن: ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری
-
زعفران دمکرده (اختیاری برای تزئین)
مراحل پخت:
مرحله ۱: شستن و خیسکردن برنج
-
برنج را چند بار با آب سرد بشویید تا آب آن شفاف شود.
-
سپس برنج را با مقدار زیادی آب (حدود ۵ لیوان آب به ازای ۳ پیمانه برنج) و ۱ قاشق غذاخوری نمک خیس کنید.
-
اجازه دهید حداقل ۱ تا ۳ ساعت خیس بخورد (بهتر است ۴ تا ۵ ساعت).
مرحله ۲: جوشاندن برنج
-
در یک قابلمه بزرگ، مقدار زیادی آب (مثلاً ۸ لیوان) بریزید و روی حرارت بگذارید تا به جوش آید.
-
برنج را آبکش کرده و به آب جوش اضافه کنید.
-
اجازه دهید برنج حدود ۸ تا ۱۲ دقیقه بجوشد. در این مرحله باید برنج نیمپز شود: یعنی وقتی دانهی برنج را فشار دهید، وسط آن کمی سفت باشد.
-
برنج را آبکش کرده و با آب ولرم آبکشی کنید تا نشاستهی اضافه شسته شود.
مرحله ۳: دمکردن برنج
-
ته قابلمه کمی روغن بریزید. میتوانید برای تهدیگ، نان، سیبزمینی ورقهای یا حتی تهدیگ برنجی استفاده کنید.
-
برنج را به آرامی در قابلمه بریزید، به صورت مخروطی.
-
کمی روغن یا کره روی برنج بدهید و ۱ قاشق غذاخوری آب (در صورت تمایل کمی زعفران دمکرده) روی آن بریزید.
-
در قابلمه را بگذارید، ابتدا روی حرارت زیاد قرار دهید تا بخار کند (حدود ۵ دقیقه)، سپس شعله را کم کنید و بگذارید ۴۰ تا ۵۰ دقیقه دم بکشد.
۲. طرز تهیه برنج کته (کته ساده و خوشمزه)
مواد لازم برای ۴ نفر:
-
برنج: ۳ پیمانه
-
آب: ۴.۵ پیمانه (برای برنج ایرانی)
-
نمک، روغن یا کره به مقدار لازم
طرز تهیه:
-
برنج را بشویید و در قابلمه بریزید.
-
به آن نمک، روغن و آب اضافه کنید.
-
روی شعله متوسط بگذارید تا آب شروع به جوشیدن کند.
-
وقتی آب تا سطح برنج پایین آمد، شعله را کم کنید و در قابلمه را ببندید.
-
اجازه دهید ۴۰ تا ۵۰ دقیقه با شعله کم دم بکشد.
نکته: برنج کته نسبت به آبکش، بیشتر نشاستهی خود را حفظ میکند و نرمتر و مقویتر است.
۳. طرز تهیه برنج دمی (برنج ترکیبشده با مواد دیگر)
دمی چیست؟
برنجی است که با سایر مواد (مثل عدس، لوبیا، گوجه، شوید، سبزیجات، مرغ و…) در یک قابلمه پخته و دم میشود.
مثال: دمی عدس
-
عدس را از قبل آبپز کنید تا نرم شود.
-
برنج را بشویید و با عدس، نمک، روغن و آب مخلوط کنید.
-
روی شعله متوسط بگذارید، سپس دم کنید.
۴. طرز تهیه برنج بخارپز در پلوپز یا بخارپز
روش پخت در پلوپز:
-
برنج را بشویید و با آب و نمک و روغن در پلوپز بریزید.
-
دستگاه را روشن کنید و بگذارید تا چراغ خاموش شود.
-
در برخی پلوپزها، برنامهی مخصوص دمکشی وجود دارد.
۵. تهدیگهای مختلف برای برنج
-
تهدیگ نان: نان لواش یا تافتون را ته قابلمه بگذارید.
-
تهدیگ سیبزمینی: ورقههای نازک سیبزمینی با کمی روغن کف قابلمه.
-
تهدیگ برنجی: کمی برنج زعفرانی با روغن زیاد کف قابلمه.
-
تهدیگ ماستی: ترکیب ماست، زرده تخممرغ و زعفران با برنج.
۶. برنج زعفرانی برای تزئین
-
کمی برنج سفید را جداگانه با زعفران دمکرده مخلوط کنید.
-
روی برنج سفید ساده بریزید یا برای تهچین استفاده کنید.
۷. برنج قالبی یا مجلسی
برای مجالس، برنج را در قالبهای مخصوص (قلبی، مربعی، دایرهای) بریزید، کمی فشرده کنید و هنگام سرو، در ظرف برگردانید.
۸. نکات مهم در پخت برنج
-
استفاده از برنج ایرانی باعث طعم بهتر و عطر خاص میشود.
-
هرچه برنج بیشتر خیس بخورد، قد کشیدن آن بهتر خواهد بود.
-
اضافه کردن کمی روغن یا کره در آخر، باعث خوشطعم شدن آن میشود.
-
در پخت برنج آبکش، هنگام جوشیدن حتماً گاهی هم بزنید تا دانهها به هم نچسبند.